Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@03:21:49 GMT

مشهورترین کویرشناس ایران روی‌ در نقاب خاک کشید

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۸۶۵۷۹۸

مشهورترین کویرشناس ایران روی‌ در نقاب خاک کشید

روزنامه ایران شنبه ۳۰ مرداد در گزارشی آورده است: تحصیلاتش را در آلمان به پایان برد و به ایران برگشت. هر جا مجال و امکانی می‌یافت از بی‌آبی ایران می‌گفت و از غیر قابل زیست شدن ایران. او کویرشناس بود و بزرگترین ترسش کویری شدن کل پهنه ایران بر اثر مدیریت غلط آبی بود. مخالف سدسازی بود و بزک‌سازی‌ شهرها توسط شهرداری‌ها.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنجا که انگشت را به سمت شهرداری تهران کشید و گفت: «شهرداری تهران باغ‌ها را بواسطه مجوزهای ساخت خارج از ضابطه می‌خشکاند، بعد در گوشه و کنار شهر چمن می‌کارد و آن را جزو سرانه فضای سبز محاسبه می‌کند در حالی که چمن آب فراوان می‌خواهد، هزینه نگهداریش بالا است و ارزش زیست‌محیطی ندارد.»


اگرچه کویر را ثروت ایران می‌دانست اما کویرسازی  و کویرزایی را خطر محیط‌ زیست ایران. کردوانی می‌گفت: «میراث طبیعی به‌جای مانده در ایران به لحاظ انرژی‌های تجدید شونده، شامل نور خورشید، باد و خاک بسیار غنی است. وجود بیابان لوت و انرژی گرمایی نهفته در آن، مزیت بزرگی برای ایران محسوب می‌شود.»


او بنیانگذار و رئیس مرکز تحقیقات مناطق کویری و بیابانی ایران در ۴۶ سال پیش است.


کردوانی عضویت در بنیاد مطالعات آسیای شبکه آب خاورمیانه، عضو هیأت امنای صلح سبز و رئیس کمیته بیابان‌زدایی انجمن متخصصان محیط‌ زیست ایران را در کارنامه خود دارد. همچنین وی بیش از ۲۰ کتاب دانشگاهی و ده‌ها مقاله علمی به زبان‌های فارسی، انگلیسی و آلمانی دارد. از دیگر افتخارات وی این بود که در پنجمین همایش چهره‌های ماندگار (سال ۱۳۸۴) به‌عنوان چهره ماندگار در زمینه جغرافیا معرفی شده‌ است.

کردوانی بیشتر عمر خود را صرف نگارش و تحقیق در عرصه علم جغرافیا کرد از جمله آثاری که از وی برجای مانده است، می‌توان به کویر (نمکزار) بزرگ مرکزی ایران و مناطق همجوار آن، جغرافیای خاک‌ها، حفاظت خاک، اکوسیستم‌های طبیعی، اکوسیستم‌های آبی، آب‌های شور، آب‌های سطحی و زیرزمینی، ژئوهیدرولوژی، مراتع ایران، مناطق خشک: ویژگی‌های اقلیمی، علل خشکی، مسائل آب و غیره، خشکسالی و راه‌های مقابله با آن در ایران و دانشنامه‌ای تاریخی و ادبی در حوزه جغرافیای شهری و ریشه‌های تاریخی شهرها اشاره کرد.


دو نظر کردوانی بیش از هر چیزی بر تمام تلاش‌های او در دهه اخیر سایه افکند. استفاده از ریگ به جای مالچ نفتی برای حل معضل گرد و غبار و اصرار بر عدم احیای دریاچه ارومیه.


وی بر این باور بود که مالچ نفتی بو دارد، زمین را سیاه می‌کند، ضریب حرارتی را بالا می‌برد و تمام منطقه را گرم‌تر می‌کند، حتی گیاهان را ممکن است بکشد و موجودات زنده را از بین ببرد. وقتی مالچ پاشیده شد، نمی‌توان روی آن رفت‌وآمد کرد. هزینه مالچ بالا است و به تکنولوژی پیشرفته نیاز دارد. او پیشنهاد داد: «باید از طبیعت درس بگیریم. از یزد تا بافق و از نائین تا انارک، دشت‌هایی هست که ریگی است و شدیدترین باد و باران نمی‌تواند در آن فرسایشی ایجاد کند. این بیابان‌ها را طبیعت با پاشیدن ریگ تثبیت کرده‌ است.» مخالفان‌ مالچ نفتی در ایران کم نیستند اما موافقان انتقال ریگ بیابان از کویر به ارومیه یا نقاطی که با خیزش گرد و غبار روبه‌رو هستند هم زیاد است.


او معتقد بود به جای احیای دریاچه ارومیه باید ریگ بیابان را به ارومیه آورد، نمک دریاچه را فروخت و دریاچه خشک شده را تبدیل به یک پارک انرژی، گیاهی و حیوانی کرد. این نظر کردوانی با مخالفت‌های بی‌شمار رو به رو شد. کردوانی بیابان لوت شهداد ایران را گرم‌ترین نقطه کره زمین می‌دانست. او عقیده داشت به هیچ وجه هیچ کشوری با هر قدرتی که باشد نمی‌تواند تغییر در آب و هوای کشورها ایجاد کند. بر طبق نظر وی تنها دوره های طبیعی مانند عصر یخبندان می‌توانند تغییرات آب و هوایی ایجاد کنند.


کردوانی با رد تئوری توطئه هارپ امکان تغییر آب و هوای کره زمین توسط انسان را رد می‌کرد. این چهره ارزشمند علمی سرانجام در ۲۷ مرداد ۱۴۰۰ خورشیدی به‌دلیل سرطان مغز استخوان دیده از جهان فروبست.

منبع: روزنامه ایران برچسب‌ها سمنان پرویز کردوانی ارومیه آلمان دریاچه ارومیه روزنامه ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سمنان پرویز کردوانی ارومیه سمنان پرویز کردوانی ارومیه آلمان دریاچه ارومیه روزنامه ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۶۵۷۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پخش مستندی که ساخت آن پنج سال طول کشید/ «نائب الامام» در شبکه افق

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی برنامه، مستند بلند «نائب الامام» که تولید آن بیش از ۵ سال طول کشیده است به زندگی و فعالیت های عالم بزرگ شیعه سید نورالدین حسینی الهاشمی شیرازی پرداخته است. این مستند در قسمت جدید «کافه مستند» پخش می شود و در رابطه با آن گفت‌وگو خواهد شد.

او زعیم شیعیان شیراز و از برجسته ترین علمای فعال در مشروطیت بوده که فعالیت های او در سال‌های قبل و حتی پس از انقلاب، مسکوت مانده است، سیدنورالدین حسینی الهاشمی شیرازی یکی از شخصیت‌های برجسته است که نقش مهمی در تحولات سیاسی و مذهبی در سده اخیر داشته است.

«نائب الامام» محصول مشترک سازمان هنری رسانه ای اوج و مرکز هنر انقلاب اسلامی است که توسط مرحوم محمد جعفری تهیه شده است. این اثر علاوه بر مصاحبه و اسناد آرشیوی در تصویرسازی ها از انیمیشن نیز بهره گرفته است. همچنین به گفته کارگردان برای این اثر چند هزار سند تاریخی مطالعه شده است.

در بخش نقد هنری برنامه، داود مرادیان و مهدی انصاری میزبان محمدعلی یزدانی کارگردان اثر هستند و درباره نکات فنی و محتوای این مستند و همچنین اهمیت ساخت چنین آثاری به بحث و گفت‌وگو می پردازند.

«کافه مستند» هر هفته روزهای جمعه ساعت ۲۱ از شبکه افق سیما پخش می شود. این برنامه محصول گروه مستند شبکه افق است که تهیه کنندگی آن را محمدعلی محمددوست به عهده دارد.

کد خبر 6095674 سید امیر شایان حقیقی

دیگر خبرها

  • لحظه اتصال ۵ رود به دریاچه ارومیه (فیلم)
  • بارسا کنار کشید، والورده جدید در راه رئال
  • پخش مستندی که ساخت آن پنج سال طول کشید/ «نائب الامام» در شبکه افق
  • (ویدئو) تحریم‌ها و اقتصاد نابسامان فرش ایران را به زیر کشید؛ ما منزوی شده‌ایم
  • آمریکا در پشت نقاب حقوق بشر پنهان شده است
  • سرکوب دانشجویان آمریکایی توسط پلیس نقاب دروغین حقوق بشر را از چهره ایالات متحده انداخت
  • بیا در آغوشم؛ به یاد «حسین بختیاری» که بهار پر کشید
  • نقاب پشت نقاب
  • لزوم راه‌اندازی خط راه‌آهن جدید ایران و ترکیه از طریق تبریز
  • از افزایش تراز آب دریاچه ارومیه تا آغاز تولید بنزین از متانول