Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین - محمد بلبلی: در سال‌های اخیر ایجاد گرد و غبار به صورت چشم‌گیری بیشتر شده به طوری که در سال جدید شهرهای زیادی را درگیر این معضل کرده است، هرساله مساحت زیادی از بیایان‌ها در کشور مالچ‌پاشی می‌شود که هم هزینه بالایی دارد، هم اینکه عوارض زیادی از جمله نابودی کامل پوشش گیاهی و در مواردی از بین بردن اکوسیستم طبیعی را موجب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بسیاری از کشورهای در حال توسعه موارد جدیدی جایگزین مالچ نفتی شده که علاوه بر کم‌خرج بودن با محیط زیست نیز سازگاری دارد. در کشور ما نیز با توجه به دارا بودن سطح زیادی از بیابان، به جایگزینی شیوه‌های جدید بیایبان‌زدایی و تثیبت ماسه‌ها نیاز مبرم وجود دارد.
در این‌باره با دکتر «وحید جعفریان» مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت‌وگویی کردیم که در ادامه می‌خوانید:

امسال بیشتر از سال‌های پیش با معضل گرد و غبار مواجه شدیم آیا برای مقابله با این موضوع برنامه خاصی پیش‌بینی شده است؟

پدیده گرد و غبار از نظر شدت و فراوانی به صورت معنی‌داری در سنوات اخیر بیشتر شده و گستره وسیع‌تری را در بر گرفته است، به طوری که نه تنها تهران بلکه استان‌های شمالی نیز درگیر این آلودگی شدند، طرح‌های مرتبط با جلوگیری از گرد و غبار تنها به احیای عرصه‌ها محدود نمی‌شود، بلکه سیستم‌های پایش و هشدار سریع و همچنین ارتقای تاب‌آوری در مواجهه با این‌گونه پدیده‌ها را نیز در بر می‌گیرند.

دلایل اصلی ایجاد گرد و غبار چیست؟

میزان قابل توجهی از تلاب‌های منطقه خشک شده‌اند و دشت‌های سیل‌آبی پوشش گیاهی خود را از دست داده‌اند، همچنین وسعیت بسیار زیادی از اراضی کشاورزی در سطح منطقه، به‌ویژه در بین‌النهرین رها شده و در مسیر تبدیل شدن به منابع ایجاد گرد و غبار  پیش می‌روند و در مجموع کشورهای منطقه را تحت تاثیر قرار می‌دهد، مدیریت این بحران، به‌ویژه درباره مدیریت آب‌های مرزی و طراحی سیستم جامع در منطقه چالش‌های خاصی در حوزه دیپلماسی را در بر می‌گیرد که نیازمند تعامل و همراهی کشورهای منطقه است.

چگونه می‌توان ایجاد گرد وغبار را کاهش داد؟

در حال حاضر برای کنترل ایجاد فرسایش بادماسه‌ها و حرکت تپه‌های ماسه‌ای در سطح محلی، عملیات مالچ‌پایش انجام و از انواع مالچ‌ها استفاده می‌شود، در طول سال گذشته سازمان جنگل‌ها با همکاری دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی، روش‌ها و مواد جدیدی را برای جایگزینی نفت در مالچ‌پاشی ساخته و معرفی کردند که بسیار متنوع‌تر و ارزان‌تر بوده، همچنین سازگاری بسیاری زیادی با محیط زیست دارد.

سالانه چه مقدار از اراضی بیابانی مالچ‌پاشی می‌شود؟

۳۲میلیون هکتار عرصه در معرض بیابانی شدن وجود دارد که ۱۴میلیون هکتار از آن کانون‌های فرسایش و ۷ میلیون آن کانون‌های ایجاد ریزگرد هستند، مالچ‌پاشی تنها در مناطقی که تپه‌های شنی فعال رونده هستند و اگر بلافاصله مهار نشوند اراضی کشاورزی، جاده‌ها و راه آهن را مسدود می‌کنند، انجام می‌شود که این محدوده ۳۰ هزار هکتار مساحت دارد.

راهی برای کم‌تر شدن سطح مالچ‌پاشی در کشور وجود دارد؟

سال گذشته درباره سطوح نیازمند به مالچ‌پاشی یک بازنگری علمی صورت گرفت، به طوری که سطح مورد نیاز مالچ‌پاشی از حدود ۶۸ هزار هکتار که بر اساس مطالعات کارگروه گرد و غبار در سازمان حفاظت از محیط زیست بود را به حدود ۳۵ هزار هکتار کاهش دادیم، برای تثبیت بقیه عرصه‌ها از روش‌های جایگزین مانند روش بادشکن‌های شطرنجی و همچنین استفاده از مازاد بخش کشاورزی مانند پوشاندن سطوح با ساقه‌های گندم، پنبه، نی و... انجام شد.

همچنین در ۵۰ هزار هکتار اراضی کشور مالچ‌پاشی غیرنفتی در مبنای مالچ رُس و خاک پوش‌های گیاهی انجام دادیم که بسیار موفق بود. فعالیت‌های دانش‌بنیان در این حوزه در سال جاری حتما عملیاتی می‌شود.

این روش‌ها چه مزیتی نسبت به مالچ‌پاشی مواد نفتی دارند؟

اولین و مهم‌ترین مزیت این روش‌ها سازگار بودن با محیط زیست است، به طوری که هیچ گونه آثار سوئی برجای نمی‌گذارند، همچنین به لحاظ قیمتی بسیار ارزان‌تر تمام می‌شوند، مثلا در روش خاک پوش‌های گیاهی بعد از این که سطح مورد نظر با پوشال‌ها پوشانده می‌شود، در مرحله بعد در این مکان‌ها و لابه‌لای ساقه‌ها بذرپاشی انجام و بعد از مدتی بذر کاشته شده سبز شده و ماندگاری بسیار بالایی نیز خواهد داشت.

این روش‌های جایگزین مالچ‌پاشی بومی هستند؟

شیوه‌های جدیدی را که نام بردم همگی توسط مراکز علمی و با همکاری سازمان‌های مرتبط، طراحی شده است، اما روش‌هایی نوینی در کشور چین برای تثبیت ماسه‌ها و بیابان‌زدایی انجام می‌شود که اجرای آن را در کشور در دستور کار قرار داده‌ایم، در این روش با مواد سلولوزی بادشکن‌ها ایجاد می‌شوند، ما با همکاری دانشگاه تهران این مواد را آنالیز و بررسی کردیم و تا پایان امسال این روش نیز به عنوان یک روش جایگزین مالچ‌پاشی نفتی در کشور اجرایی خواهد شد

با توجه به امکان استفاده از روش‌های جایگزین، آیا می‌توان زمانی را برای پایان مالچ‌پاشی نفتی اعلام کرد؟

مالچ‌پاشی نفتی سابقه ۶۰ ساله در کشور دارد و در مقاطعی تنها ماده موجود برای تثبیت ماسه‌ها بود، در آن دوران مالچ یک ماده مازاد در پالایشگاه‌ها به حساب می‌آمد، اما در حال حاضر مالچ، استفاده‌های زیادی در فرایند تولیدات صنعتی دارد و هر قطره از آن ارزش بالایی پیدا کرده است، ضمن این‌که در سال‌های اخیر موارد متنوعی جایگزین مالچ نفتی شده، ما نیز به سرعت پیگیر جایگزینی این موارد هستیم.

با فضای مناسبی که برای بهره‌برداری از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان وجود دارد و همکاری دانشگاه‌ها، در صورت تامین منابع مالی کافی و مناسب، تا سال ۱۴۰۴ مالچ‌پاشی نفتی به صفر خواهد رسید و عملیات‌های تثبیت ماسه‌ها و بیابان‌زدایی با روش‌های نوین جایگزین انجام خواهد شد.

کد خبر 671240 برچسب‌ها بیابان آلودگی هوا محیط زیست ایران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: بیابان آلودگی هوا محیط زیست ایران مالچ پاشی نفتی جایگزین مالچ ایجاد گرد هزار هکتار گرد و غبار محیط زیست ماسه ها روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۸۳۷۰۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گفتگوی بورل و امیرعبداللهیان در آستانه سفر گروسی؛ رئیس دیپلماسی اروپا به وزیر خارجه ایران چه گفت؟

به گزارش صدای ایران از یورونیوز،در آستانه سفر رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه یکم مه (۱۲ اردیبهشت) با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران تلفنی گفتگو کرد.

آنها درباره موضوعات مختلف از جمله برنامه هسته‌ای ایران صحبت کردند.

بورل در فرسته‌ای که در ایکس همرسان کرد درباره موضوع این گفتگوی تلفنی نوشت که مجددا بر اهمیت خویشتنداری و تنش‌زدایی در منطقه صحبت کرده و گفته «همچنین باید بر روی منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای کار کرد».

او درباره تحریم‌های جدید اروپا نوشت: «درباره تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه پهپاد‌ها و موشک‌های ایران توضیح دادم.» و افزود: «من همچنین پرونده شهروندان اتحادیه اروپا را که خودسرانه در ایران بازداشت شده بودند مطرح کردم.»

وزارت امور خارجه ایران نیز در فرسته‌ای در ایکس نوشت که امیرعبداللهیان در این گفتگو «با یادآوری تلاش‌های صورت گرفته و گام‌های مثبت» ایران در دیپلماسی لغو تحریم‌ها، به «زیاده‌خواهی» برخی طرف‌های مقابل در مذاکرات اشاره کرده و گفته است: «همکاری آژانس و ایران در مسیر خوب قرار دارد و ما از سفر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران استقبال می‌کنیم.»

وزیر خارجه ایران همچنین از اروپا خواسته به نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی «احترام» بگذارد.

در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در ایران تا یک درجه فراتر از میزان مورد نیاز برای تولید سلاح هسته‌ای و نیز موضوع محدودیت بازرسی‌های بین‌المللی بر فعالیت هسته‌ای ایران به نگرانی‌های جهانی دامن زده است، رافائل گروسی قرار است روز ۶ مه (۱۷ اردیبهشت) به ایران سفر و با مقامات جمهوری اسلامی دیدار کند.

سفر رافائل ماریانو گروسی همزمان با کنفرانس انرژی هسته‌ای ایران در اصفهان برگزار می‌شود، شهری که میزبان سایت‌های حساس غنی‌سازی است و در حمله آشکار اسرائیل در ۱۹ آوریل مورد هدف قرار گرفت. همچنین این سفر همزمان با تنش‌های منطقه‌ای گسترده‌تر در خاورمیانه از جمله جنگ اسرائیل و حماس در نوار غزه و حملات شورشیان حوثی مورد حمایت ایران به کشتی‌ها در یمن، انجام می‌شود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که مقر آن در وین، پایتخت اتریش است، اعلام کرد مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در روز‌های ۶ و ۷ مه به ایران سفر می‌کند، اما در مورد برنامه و جلسات او توضیحی نداد.

تلویزیون دولتی ایران روز چهارشنبه به نقل از محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت که گروسی در «کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای» شرکت کرده و با او و دیگر مقامات دیدار خواهد کرد.

اسلامی گفت: «مطمئنم که ابهامات برطرف می‌شود و ما می‌توانیم روابط خود را با آژانس در چارچوب پادمان‌ها و معاهده منع گسترش سلاح‌های اتمی تقویت کنیم.»

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به ادامه تعامل تهران با آژانس همچنین گفته که در حال حاضر بیش از ۱۳۰ نفر از بازرسان آژانس مجازند برای بازرسی در ایران حضور داشته باشند.

دیگر خبرها

  • گسترش همکاری‌ها با کشور همسایه کمکی به دیپلماسی فرهنگی است
  • گزیده‌های نفتی هفته
  • حساسیت هایی که در نماینده، روشنفکر و مردم نیست
  • حسینی: دولت سیزدهم به تقابل میدان و دیپلماسی اعتقادی ندارد
  • تعهد اپراتورها برای پوشش فیبر نوری تا ۱۴۰۴
  • تکمیل ‌‌هوشمندسازی پلاک‌های پستی تا پایان سال ۱۴۰۴
  • گفتگوی بورل و امیرعبداللهیان در آستانه سفر گروسی؛ رئیس دیپلماسی اروپا به وزیر خارجه ایران چه گفت؟
  • واکسیناسیون دامی به میزان ۸۰۰ هزار دز در میامی انجام شد
  • وقتی «فرهنگ» در میدان «دیپلماسی» قد عَلَم می‌کند
  • شبح جنگ چگونه از ایران دور شد؟